Що таке реологія

Реологія, як галузь науки, вивчає деформації та рух речовини під впливом зовнішніх сил, тому вона є ключовим аспектом для досягнення якості та ефективності у будівельній індустрії. Реологічні характеристики сухих будівельних сумішей є важливими показниками, що визначають їхню поведінку та функціональність під час транспортування, насамперед застосування та експлуатації. 

Вплив реологічних властивостей на якість сумішей 

Одна з головних властивостей – це в'язкість матеріалу, що визначає ступінь опору матеріалу руху під впливом зовнішніх сил. Також важливими є показники плинності та пластичності, які впливають на здатність суміші до формування та моделювання. Іншим важливим фактором є ступінь стиску готової продукції, без подальшого ущільнення, що відображає компактність та стійкість суміші під час транспортування та зберігання. Теплова поведінка матеріалу впливає на його здатність до кондиціонування та використання в різних кліматичних умовах.

Як у своїх продуктах ми покарщуємо показники реології

У продуктах Vanmix ми робимо особливий фокус на їх пластичність, реологічну тактильність, правильну плинність, оптимальне значення ступеню стиску, досягаючи бажаних показників за допомогою спеціальних домішок:

  • Гіперпластифікатори і суперпластифікатори додаємо для підвищення пластичності, еластичності, швидкому набору міцності й плинності, що дозволяє без збільшення вмісту води (тобто без зниження міцності та підвищення пористості) отримувати суміші з високою рухливістю та пластичністю.
  • Водоутримуючі домішки (згущувачі), наприклад: ефір целюлози та ефір крохмалю, перешкоджають розшаруванню та зневодненню готових розчинів, додатково надають пластичності та збільшують відкритий час роботи з сумішшю.
  • Полімерні модифікатори підвищують міцність, зручність укладки, мінімізують деформацію, значно підвищують стійкість до стирання, водонепроникність і особливо покращують адгезійні властивості розчинів на мінеральних в'яжучих.
  • Противоморозні добавки додаємо до зимових версій сумішей, щоб забезпечити легкість та м’якість при укладанні, адгезію до поверхні, морозостійкість та довговічність конструкції, а також забезпечити можливість працювати з продукцією під впливом низьких температур.

Цікавий факт

Ухвалені в стандартах технічні показники реологічних властивостей будівельних сумішей не завжди дають адекватну оцінку практичному прояву цих властивостей, тому для отримання сумішей, які будуть зручними для майстра у роботі, у власній лабораторії ми оцінюємо не тільки такі показники за допомогою спеціальних приладів, а й стандартні технічні показники (осада конуса, розлив, стійкість до вертикального стікання та інші параметри).

Обирайте комфорт

Ми розуміємо, що під час виробництва важливим є не лише кінцевий результат, а також комфорт роботи для майста. Саме тому сухі будівельні суміші Vanmix створюються професійним комплексним підходом, що забезпечує проєкту успішну реалізацію, а майстру – комфорт роботи та зниження трудомісткості.

повернутися до новин