Виступ Vanmix на конференції

В рамках конференції з покриттів Coatings-UA головний технолог Vanmix виступила із доповіддю на тему «Науково-технічні рішення для покращення властивостей сухих будівельних сумішей", під час якої спеціаліст розповіла про наші власні дослідження разом з Українським державним хіміко-технологічним університетом, яке було спрямовано на пошук рішень проблеми нестачі сировини для синтезу органічних сполук, необхідних для виготовлення будівельних сумішей.

Запис виступу можна переглянути нижче.

 

Дослідження шляхів покращення властивостей сухих будівельних сумішей від Vanmix

На сьогоднішній день, у зв'язку зі складними обставинами в нашій країні, військовим вторгненням та усім наслідкам цього, на ринку спостерігається певний дефіцит сировини, хімії тощо. Проблема обмеженності запасів традиційних копалин призводить до того, що виникає ідея розробки нових пластифікаторів, нових поверхнево-активних сполук, комплексоутворюючих сполук.

В рамках даного питання фахівцями Vanmix було проведено дослідження, об'єктом якого є модифікація сухих будівельних сумішей на основі цементної композиції, синтезованої оліями естермалеїнатів амідів жирних кислот, як основна заміна пластифікуючої сировини та багатофункціональних класифікуючих добавок. При цьому метою роботи було поставлено дослідження впливу синтезованих солей на фізико-механічні експлуатаційні властивості сухих будівельних сумішей на цементній основі. В ході дослідження використовувалися солі естермалеїнатів амідів жирних кислот, які синтезовані в умовах лабораторії Хіміко-технологічного університету. Було синтезовано речовини у вигляді високо-в'язкої рідини від світло-жовтого до жовто-коричневого кольору та досліджено їх вплив на властивості цементної стяжки та клею для газобетонних блоків, що ми вивчали шляхом додавання 50%-го водного розчину цих речовин до стандартних рецептур.

 

Результати дослідження

Дослідження відбувалося наступним чином: при затворюванні розчинів проводилося введення солей при роботі та заливці, формуванні зразків, тобто при додаванні у воду спеціалістами додався відповідний пластифікатор, суміш вимішувалася та заливалася у спеціальні форми, після чого матеріал виймали та продовжували тестувати на властивості та їх зміну.

Вплив на реологічні властивості: Оцінюючи вплив амідів жирних кислот на реологічні властивості сухих будівельних сумішей, було виявлено наступне: при додаванні матеріалу в залежності від відсоткової кількості від 0,1% до 0,5% є значне збільшення розтікання суміші, маса стає більш рухомою.

Вплив на напругу зсуву: Оцінюючи параметр, в залежності від швидкості зсуву, отримано наступні результати: при додаванні солей розчини сухих будівельних сумішей поводять себе як делатантні рідини, тобто рідина, у яких при збільшенні швидкості зсуву збільшується напруга слова, тобто це висококонцентрований цементний розчин.

Вплив на фізико-механічні властивості: Після заливання зразків були протестовані вплив на фізико-механічні властивості. Ми побачили, що через три доби у міцності на згин йде збільшення в залежності від відсотка додавання, при цьому найкращі результати бачимо при додаванні 0,4% та відслідковується динаміка того, що солі калія більш активніші та більше підвищують фізичні властивості. Через сім днів ми бачимо у клею для газобетону збільшення міцності на згин. Через 28 діб також були оцінені фізико-механічні властивості і було виявлено набір міцності і активізацію дії добавок.

Вплив на в’язкість, сцеплення та інше: На в'язкість розчинів солі естермалеїнатів амідів жирних кислот впливають наступним чином: розтікання розчину та збільшення відкритого часу для роботи з розчином. Вплив пластифікаторів на розчини сухих будівельних сумішей є наступним: з додаванням пластифікатора ми отримуємо матеріал, який тримає воду, що в свою чергу дає мастерам можливість більш ефективної роботи із сумішшю завдяки покращеним значенням відкритого часу. Оцінюючи параметр сцеплення міцності з бетонною основою, нами було встановлено, що додавання пластифікатора значно зволожує та сприяє збільшенні адгезії майже на 10%. Також нашими спеціалістами було оцінено вплив на композицію, тобто будування, і виявлено відповідні зміни у структурі додавання пластифікатора та коливання у відповідній зоні.

Серед шляхів покращення якості сухих будівельних сумішей в умовах нестачі сировини професіоналами Vanmix було запропоновано використання калієвих солей амідових кислот жирних та запропоновані рецептури з використанням відсоткової кількості пластифікаторів та рецептури для клею газобетонних блоків.

 

Висновки

Презентувавши доповідь про ключові аспекти використання технологій для оптимізації виробництва та покращення якості сухих будівельних сумішей в сучасних важких умовах, головний технолог Vanmix відповіла на запитання колег щодо наших поліфункціональних добавок солей до будівельних сумішей, що виконують, наприклад, функції гідрофобізатора та пластифікатора, та розповіла про плани нашої компанії щодо майбутніх розробок добавки у вигляді порошку, тобто просоченого концентратом мінералу у складі готових будівельних сумішей.

 

Активність та надійність – принципи роботи Vanmix! Ми активно досліджуємо можливості оптимізації виробництва та вдосконалення формул наших продуктів, щоб забезпечити високу ефективність та найкращу якість сухих будівельних сумішей ТМ «Vanmix»! Окремо висловляємо вдчність організаторам конференції Coatings-UA за можливість поділитися нашим досвідом та отримати нові контакти та професійні зв'язки.

 

 

повернутися до новин